Zamienników pieczywa na dietach niskowęglowodanowych jest coraz więcej. Czy wiesz, które są zdrowe? Zapraszam na mój ranking oraz przepis na keto bułki bez glutenu, laktozy i jajek.
Keto biznes się kręci, dlatego czasem możemy wpaść w pułapkę produktów, które są keto, ale to wcale nie oznacza, że są zdrowe. Zamienniki pieczywa są świetne, możesz na szybko zrobić sobie śniadanie czy kolację albo zabrać taką bułkę okraszoną dobrym tłuszczem, białkiem i warzywkami do lunchboxa. Polecam jednak wybierać produkty, które są jak najmniej przetworzone – dodatek białka pszennego, nawet jeśli będzie to zbilansowane pod kątem makroskładników – nie jest najzdrowszą opcją. W filmie poniżej polecam keto chleby i bułki, które sama bardzo lubię i mam w domu.
Przepis na migdałowe keto bułki
Mam dla Was przepis na migdałowe keto bułki. Są one nie tylko pyszne, ale też zdrowe. To świetny zamiennik szczególnie dla osób, które powinny ograniczyć laktozę i jajka w diecie. Warto pamiętać, że jeśli mamy problemy zdrowotne, np. choroby autoimmunizacyjne takie jak Hashimoto, nabiał oraz jaja (szczególnie białko) mogą przyczyniać się do stanów zapalnych w organizmie. Ten przepis świetnie się w takim wypadku sprawdzi.
Składniki: mąka migdałowa – 150 g mąka kokosowa – 30 g babka jajowata łuska – 40 g sól himalajska – 1 łyżeczka proszek do pieczenia – 2 łyżeczki ocet jabłkowy – 2 łyżki oliwa z oliwek – 1 łyżka woda – 200 ml *możesz kupić podlinkowane produkty z kodem rabatowym JOANNASALWA |
Przepis:
1. Zmieszaj sypkie składniki: mąkę migdałową (lub zmielone migdały), kokosową, babkę jajowatą, sól i bezglutenowy proszek do pieczenia.
2. Mieszając dodaj ocet, oliwę oraz ciepłą wodę.
3. Odstaw na 10 minut.
4. Uformuj 4 większe lub 6 mniejszych bułek.
5. Piecz przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Z przepisu wychodzi 4 – 6 porcji
całość: 1180 kcal | tłuszcze 95 g | białka 38 g | węglowodany netto 5 g