Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie, gdy słyszysz o wypiekach świątecznych? Ja mam jedną myśl – PIERNICZKI!
Wypróbuj mój przepis na szybkie, łatwe, zdrowe i pyszne bezglutenowe pierniczki świąteczne. Przygotowanie ciasta zajmie Ci kilka minut i nie będzie w nim białego cukru ani mąki. Pierniczki świetnie sprawdzą się jako pyszna przekąska do kawy, słodki dodatek do prezentu świątecznego albo aromatyczna, naturalna dekoracja na choinkę.
PRZYGOTOWANIE < 10 minut
PIECZENIE – 15-20 minut, 150 stopni
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mieszanki przypraw (cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, anyż) lub przyprawa do piernika
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZEPIS
Zblenduj w misce całe jajka i olej kokosowy (jeśli olej jest bardzo twardy, podgrzej go wcześniej delikatnie). Dodaj pozostałe składniki (mąka, miód, przyprawy, karob, soda, sól), wymieszaj. Jeśli ciasto za bardzo przykleja się do dłoni, dodaj więcej mąki. Posyp blat mąką (ja użyłam kokosowej), rozwałkuj ciasto na blacie, wskazówka dla minimalisty – jeśli nie masz wałka, możesz użyć butelki. Ciasto powinno mieć grubość ok. 5mm, zbyt cienkie spali się w piekarniku. Wytnij takie kształty, na jakie masz ochotę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piecz ok. 15 minut w 150 stopniach. Jeśli chcesz zrobić witraż w pierniku na choinkę, wytnij kształt w środku i włóż do środka twardą landrynkę (rozpuści się w piekarniku, a potem zastygnie).
Pierniki są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, możesz je też przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (dodaj kawałek jabłka, jeśli chcesz, by były miękkie).