Kutia to danie, bez którego ja osobiście nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli nie masz ochoty na dodawanie do niej pszenicy i z drugiej strony nie chcesz stracić wartości odżywczych maku, mam dla Ciebie przepis na zdrową, szybką w przygotowaniu kutię. Trzeba jednak zacząć przygotowywać ją dzień wcześniej.
PRZYGOTOWANIE < 15 minut
MOCZENIE – 24 godziny
SKŁADNIKI (4 porcje)
- 5 łyżek maku
- 2 łyżki miodu
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- garść suszonych śliwek
- garść żurawiny/rodzynek
- 2 łyżki nasion chia
- pół szklanki mleka kokosowego
- przegotowana woda do zalania maku i bakalii
- pół laski wanilii
- łyżka skórki z pomarańczy
- ewentualnie sok wyciśnięty z pomarańczy do smaku
PRZEPIS
- Mak zalewamy wodą i moczymy przez 24 godziny.
- Bakalie również moczymy w letniej wodzie (przynajmniej przez noc), aby zneutralizować kwas fitynowy obecny w orzechach.
- Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odkładamy do lodówki na 3 godziny.*
- Po 24 godzinach mak odsączamy i blendujemy lub mielimy 2 razy.
- Bakalie również odsączamy, drobno siekamy i dodajemy do maku.
- Dodajemy nasiona chia, miód, ziarenka wanilii oraz skórkę pomarańczy. Możemy wycisnąć trochę soku z cytryny do smaku i kutia gotowa.
Kutię podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
*Aby zaoszczędzić czas polecam za jednym razem namoczyć mak, bakalie oraz chia i odstawić wszystko na całą dobę.