To, że jedzenie wpływa na Twój wygląd fizyczny i samopoczucie na pewno wiesz. Ale czy wiesz, że wpływa też na to, jak myślisz? A nawet jeśli wiesz, to czy stosujesz tę wiedzę w praktyce? Jak mówił Goethe: „Nie wystarczy wiedzieć, trzeba umieć to zastosować. Nie wystarczy chcieć, trzeba działać.” Zapraszam Cię do zapoznania się z listą 9 produktów wspierających pracę Twojego mózgu oraz do pobrania darmowego ebooka, dzięki któremu w praktyce możesz zastosować gotowe przepisy i urozmaicić swoje śniadania.
Nasz mózg jest mocno powiązany, szczególnie hormonalnie, z jelitami. Hormony jelitowe, które docierają do mózgu lub są przez niego wytwarzane, mają duży wpływ na nasze zdolności poznawcze, zapamiętywanie, koncentrację i nie tylko. Z kolei jedzenie, które spożywamy, trafia do jelit i może te procesy wspierać lub wręcz przeciwnie – zaburzać. Dlatego też niektóre pokarmy bogate w pewne składniki mineralne i antyoksydanty są szczególnie korzystne dla pracy naszego mózgu, podczas gdy „śmieciowe jedzenie” pozostawia tylko bałagan nie tylko w naszym ciele, ale i głowie. Potwierdzeniem tych teorii jest m.in. GAPS, czyli zespół psychologiczno-jelitowy. Badania tego schorzenia pokazują, że przyczyną chociażby autyzmu czy ADHD może być zaburzona praca jelit. Skupmy się dziś jednak na korzystnych pokarmach dla naszego mózgu. Tylko proszę – od razu wprowadź przynajmniej niektóre z nich do swojego jadłospisu, samo czytanie nie wystarczy. 😉
1.jaja
Jajka, a szczególnie żółta, zawierają cholinę, która jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu już w życiu płodowym. To ona pośrednio wpływa na połączenia między neuronami i tym samym na lepszą pamięć. Jaja są też świetnym źródłem odżywczego białka. Należy jednak zwrócić uwagę na ich pochodzenie – wybieraj te z numerkiem 0 bądź 1 albo w ogóle bez numerka – prosto od szczęśliwej, wiejskiej kury. Ja uwielbiam wprost pastę jajeczną z awokado – połączenie idealne, które możesz znaleźć w moim ebook’u.
2. awokado
Moim zdaniem najzdrowszy owoc świata. Zawiera niezbędne dla naszego organizmu zdrowe tłuszcze, foliany, witaminę C, K, witaminy z grupy B. To wszystko sprawia, że awokado m.in. pomaga chronić nas przed zawałem i poprawia pamięć i koncentrację. Awokado świetnie pasuje się do koktajli i innych potraw nadając im kremową konsystencję. Przykładowe przepisy znajdziesz w ebook’u.
3. orzechy
Orzechy są jedną z moich ulubionych przekąsek. Oprócz tego, że są pyszne i chrupiące, zawierają też dużo antyoksydantów, witamin i minerałów. Szczególnie witamina E pomaga w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. Alzheimer. Warto wybierać szczególnie nerkowce, migdały, brazylijskie, macadamia, pekan, pinii, włoskie i kokos.W ebook’u piszę więcej o tym, jak je przygotowywać.
4. jagody
Owoce jagodowe są kopalnią antyoksydantów i zdecydowanie warto po nie sięgać, szczególnie w sezonie. Zwalczają wolne rodniki, zawierają błonnik, witaminę C i K, a także kwas galusowy, który chroni mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Dużym plusem jest to, że prawie każdy je lubi, bo są po prostu pyszne! Jedz je jak najczęściej i spróbuj mojego przepisu na czekoladowe jagody.
5. olej kokosowy
O oleju kokosowym mówię i piszę dużo dobrego i ma on również swój wkład w dobrą pracę mózgu. Dzieje się tak głównie za sprawą jego właściwościom przeciwzapalnym. Zapalenia, szczególnie te chroniczne, często związane ze stresem, są mocno powiązane z większością jednostek chorobowych, które są obecnie plagą we współczesnym świecie. Olej kokosowy łagodzi stany zapalne, a także pomaga zwalczać niekorzystne bakterie jelitowe. Ja olej dodaję np. do koktajli.
6. zielone warzywa liściaste
Szpinak, jarmuż, cykoria, sałata, rukola, a także wiele innych zielonych liści – jedni je uwielbiają (i słusznie), drudzy nienawidzą. Tym drugim polecam przemycić trochę zieleni do koktajli, smaku praktycznie nie zmienią, a dodadzą wiele potrzebnych nam witamin. Chociażby witamina A i K pomagają zwalczać stany zapalne. Dodatkowo systematyczne spożywanie zielonych warzyw liściastych spowalnia procesy starzenia mózgu równie dobrze jak rozwiązywanie krzyżówek!
7. buraki
Warzywa bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a przy tym często niedoceniane. Buraki mają masę antyoksydantów, dają energię i wspierają przepływ krwi do mózgu. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ja uwielbiam je w postaci pieczonej. Znajdziecie je w składzie frytek warzywnych w moich przepisach.
8. gorzka czekolada
Gorzka czekolada to nie mit! Co nie oznacza, że można objadać się nią bez końca, ma dużo kalorii 🙂 Ale dzięki flawonoidom, które są silnym antyoksydantem, warto sięgnąć po nią, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Tylko pamiętaj – gorzka czekolada to min. 70% kakao, mleczna już tak nie działa…
9. ryby
Ryby są źródłem kwasów omega-3, a szczególnie DHA, niezbędnego do prawidłowego rozwoju i pracy mózgu. Na ryby jednak musimy obecnie uważać, bo mogą być też źródłem masy toksyn i metali ciężkich. Wybieraj ryby oceaniczne, nigdy nie z hodowli. Jeśli masz dostęp do sprawdzonego źródła, wspaniałym odżywieniem dla mózgu będzie przede wszystkim łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela, a także skorupiaki. Ryby działają też przeciwnowotworowo, są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, jodu, potasu czy magnezu i witamin.
Jeśli jeszcze nie pobrałeś darmowego ebooka – Zdrowe śniadania na wynos, to możesz zrobić to właśnie teraz https://bit.ly/ZdroweSniadaniaNaWynos. Smacznego! 🙂